sobota, 15 października 2016

Dietetyczne, owsiane babeczki śniadaniowe


Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek dnia, dobrze zatem aby było zdrowe, a przy okazji pewnie nie zaszkodzi żeby było również smaczne. Dzisiaj, zamiast zwykłych kanapek, proponujemy bardzo sycące, owsiane babeczki z owocami. Nie jest to typowy wypiek dla łasuchów, a raczej propozycja dla osób na diecie, czy tych z Was, którzy chcą zapakować swojemu dziecku do szkoły coś zdrowego i tylko przypominającego słodycze. Osoby, które dopiero zaczynają przygodę z tego typu jedzeniem, powinny posłodzić swoje babeczki trochę bardziej ;)

DIETETYCZNE, OWSIANE BABECZKI ŚNIADANIOWE

Składniki na 6 sztuk:
3/4 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki jogurtu greckiego (może być light)
3 łyżki ksylitolu lub innej substancji słodzącej
1 jajko
2 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki ciemnych owoców (maliny, porzeczki, jagody, małe truskawki lub żurawiny) (mogą być mrożone)

dodatkowo:
wiórki kokosowe

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Porcje ciasta z owocami nakładamy do foremek na muffinki (wyłożone papilotkami), do 3/4 wysokości foremek. Każdą babeczkę posypujemy z wierzchu dodatkowymi wiórkami kokosowymi. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy okolo 30 minut, na ostatnie 5 minut warto włączyć opcję grill, żeby się zrumieniły. Przed zjedzeniem babeczki studzimy, najlepiej na kratce, żeby nie zaparowały.
Przepis zaczerpnięty z http://filozofiasmaku.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz